HI žardinjera

Pod pojmom žardinjere, u ovom našem tematskom slučaju, podrazumijevamo upuštene dijelove u konstrukciji pojedinog objekta čiji prostor želimo popuniti zemljanim supstratima i ostalim potrebnim slojevima kako bismo u njih zasadili odabrane biljke (u rasponu od cvijeća, trave i grmolikog rastinja pa sve do velikih stabala). Arhitektonsko planiranje čovjekovog prostora za život uz odabir, primjenu i oplemenjivanje čovjekove građevine zelenim rastinjem predstavlja istinske izazove same arhitekture i predstavlja istinske i trajne vrijednosti. Ukoliko je taj naš mali, intimni vrt na terasi ili krovu još pri tome i funkcionalan, bezbjedan i lagan za održavanje, tada možemo biti sigurni da smo na pravom putu.
 
 
•  Da bismo na svom nadzemnom objektu istinski i uspješno uspostavili pogodne uslove za rast i razvoj flore, moramo poznavati prirodna rješenja (u kojima i nastaje sav taj prekrasni biljni svijet) i moramo sa svojim rješenjima biti jako blizu njih.

•  Osim prirodnih zakonitosti, moramo izrazito voditi računa i o tehničko-tehnološkim zakonitostima gradnje samih građevinskih jedinica, odnosno intenzivnih zelenih krovova – žardinjera i to u nekoliko vrlo značajnih tehničkih područja. Bez njih će se naše želje i snovi o zelenoj maslini, oleanderu ili bijelim ružama na terasi stana na četvrtom spratu, pretvoriti u noćnu moru koju nećemo moći jednostavno riješiti.

•  Ovdje ćemo obraditi jedan tip duboke žardinjere sa svim tehničkim pojedinostima koja po svom konstruktivnom i sadržajnom smislu spada u red intenzivnih ili masivnih zelenih krovova. Takve žardinjere su pogodne za sadnju kako grmolikih biljaka i cvijeća, tako i stabala.

Glavne tehničko-tehnološke karakteristike konstrukcionog sistema intenzivnog krova – žardinjere:


•   Nosiva konstrucija intenzivnog zelenog krova – žardinjere. Najbolja nosiva konstrukcija je armirani beton, međutim, u posebnim slučajevima moguće je primjeniti i neke druge nosive konstrukcije poput čelika, drveta i sl.

•   Horizontalni slojevi za pad intenzivnog zelenog krova – žardinjere. Horizontalni slojevi za pad moraju biti izraženi, odnosno u rasponu od 2,5 - 4% u zavisnosti od veličine intenzivnog zelenog krova. Horizontalni izraženi pad je jako bitan zbog hidroizolacionih slojeva jer brzo oticanje viška vode pozitivno utiče na dugotrajnost i funkcionalnost kako hidroizolacionih slojeva, tako i svih ostalih slojeva. Najpogodniji način izrade horizontalnih slojeva za pad su gotove betonske smjese pomiješane sa granulama ekspandiranog polistirena EPS koje bitno umanjuju težinu samog sloja.

•   Hidroizolacioni sistem intenzivnog zelenog krova – žardinjere. Ovaj sloj predstavlja najbitniji dio cjelokupnog sistema te se negativne posljedice loše izvedenog i loše konstruisanog hidroizolacionog sistema mogu u ovom slučaju smatrati jednom od najvećih grešaka prilikom gradnje objekta sa velikim negativnim posljedicama.

Hidroizolacioni sistemi koje preporučujemo i preferiramo u izvođenju su:
 
 
 
 
 
 
 
 U download zoni možete pronaći rješenje cjelokupnog sistema žardinjere u pdf fajlu.

Download zona