HI žardinjera

Pod pojmom žardinjere, u ovom našem tematskom slučaju, podrazumijevamo upuštene dijelove u konstrukciji pojedinog objekta čiji prostor želimo popuniti zemljanim supstratima i ostalim potrebnim slojevima kako bismo u njih zasadili odabrane biljke (u rasponu od cvijeća, trave i grmolikog rastinja pa sve do velikih stabala).  Arhitektonsko planiranje čovjekovog prostora za život uz odabir, primjenu i oplemenjivanje čovjekove građevine zelenim rastinjem predstavlja istinske izazove same arhitekture i predstavlja istinske i trajne vrijednosti. Ukoliko je taj naš mali, intimni vrt na terasi ili krovu još pri tome i funkcionalan, bezbjedan i lagan za održavanje, tada možemo biti sigurni da smo na pravom putu.
Da bismo na svom nadzemnom objektu istinski i uspješno uspostavili pogodne uslove za rast i razvoj flore, moramo poznavati prirodna rješenja (u kojima i nastaje sav taj prekrasni biljni svijet) i moramo sa svojim rješenjima biti jako blizu njih.

Osim prirodnih zakonitosti, moramo izrazito voditi računa i o tehničko-tehnološkim zakonitostima gradnje samih građevinskih jedinica, odnosno intenzivnih zelenih krovova – žardinjera i to u nekoliko vrlo značajnih tehničkih područja. Bez njih će se naše želje i snovi o zelenoj maslini, oleanderu ili bijelim ružama na terasi stana na četvrtom spratu, pretvoriti u noćnu moru koju nećemo moći jednostavno riješiti.

Ovdje ćemo obraditi jedan tip duboke žardinjere sa svim tehničkim pojedinostima koja po svom konstruktivnom i sadržajnom smislu spada u red intenzivnih ili masivnih zelenih krovova. Takve žardinjere su pogodne za sadnju kako grmolikih biljaka i cvijeća, tako i stabala.

Glavne tehničko-tehnološke karakteristike konstrukcionog sistema intenzivnog krova – žardinjere.

Nosiva konstrucija
intenzivnog zelenog krova – žardinjere. Najbolja nosiva konstrukcija je armirani beton, međutim, u posebnim slučajevima moguće je primjeniti i neke druge nosive konstrukcije poput čelika, drveta i sl.

Horizontalni slojevi za pad intenzivnog zelenog krova – žardinjere. Horizontalni slojevi za pad moraju biti izraženi, odnosno u rasponu od 2,5 - 4% u zavisnosti od veličine intenzivnog zelenog krova. Horizontalni izraženi pad je jako bitan zbog hidroizolacionih slojeva jer brzo oticanje viška vode pozitivno utiče na dugotrajnost i funkcionalnost kako hidroizolacionih slojeva, tako i svih ostalih slojeva. Najpogodniji način izrade horizontalnih slojeva za pad su gotove betonske smjese pomiješane sa granulama ekspandiranog polistirena EPS koje bitno umanjuju težinu samog sloja.

Hidroizolacioni sistem
intenzivnog zelenog krova – žardinjere. Ovaj sloj predstavlja najbitniji dio cjelokupnog sistema te se negativne posljedice loše izvedenog i loše konstruisanog hidroizolacionog sistema mogu u ovom slučaju smatrati jednom od najvećih grešaka prilikom gradnje objekta sa velikim negativnim posljedicama.
 
Hidroizolacioni sistemi koje preporučujemo i preferiramo u izvođenju su: